مقالات, مقالات و آموزش ها

دانستنی های پایه درباره قهوه

شاید شما هم بارها شنیده باشید که “قهوه ربوستا ارزان و بی کیفیت است”!!!

یا “ما در کافه مان اصلا ربوستا سرو نمی کنیم و فقط عربیکای خالص”!!!

این جملات کمی عجیب بنظر می آیند اگر شما بدانید که معروفترین برندهای دنیا هم اکثر میکس (blend) هایشان ترکیبی از هر دوگونه عربیکا و ربوستا می باشد و هنر اصلی هر برند بعد از تهیه دانه مرغوب، فرمولاسیون و نحوه مخلوط کردن گونه های مختلف می باشد.

بدین منظور نوشتار زیر را به صورت مقدماتی و زبان ساده جهت آگاهی دادن به عزیزانی نوشتم که تحت تاثیر صحبت برخی کافه داران یا باریستاها، قهوه ای را خریداری کرده اند که باب میلشان نبوده، پس با هم گونه های مختلف قهوه و انواع اصطلاحاتی که معمولا هنگام خرید قهوه می شنویم را بررسی می کنیم:

گیاه قهوه دارای دو گونه ی اصلی به نام های ربوستا (Robusta)، عربیکا یا آرابیکا (Arabica) و یک گونه ی  غیرتجاری به نام لیبریکا (Liberica) می باشد که در این مبحث با دسته آخر کاری نداریم.

 

ویژگی های قهوه عربیکا: 

1-رویش در مناطق گرم و مرتفع با ارتفاع 800 تا 2000 متر از سطح دریا

2- دانه های صاف و درشت

3- کافئین نسبتا ً پایین حدود 8/0 تا 4/1 درصد

4- دارای خاصیت اسیدی ترش مزه و معطر

5- حساس در برابر آفت و بیماری

6- قیمت بالا بدلیل شرایط رشد و نگهداری سختتر

7- تخصیص 70 درصد حجم تولید قهوه دنیا (بر عکس درصد مصرف در کشور ما)

8- بزرگترین کشور تولید کننده: برزیل

 

ویژگی های قهوه ربوستا: 

1-رویش در مناطق پرباران و کم ارتفاع 0 تا 700 متر

2- دانه های بیضی شکل و کوچک

3- کافئین بالا حدود 7/1 تا 4 درصد

4-تلخی زیاد

5- مقاوم در برابر آفت و بیماری

6- قیمت پایین که دلیل نامرغوبی این گونه نیست

7- تخصیص حدود 30 درصد از حجم تولید جهانی

8- بزرگترین کشور تولید کننده: ویتنام

 

انواع قهوه بر اساس تقسیم بندی بازار :

قهوه بر اساس درجه رُست (پختگی) ، درجه آسیاب و روش تهیه به سه دسته ی عمده تقسیم می شود:

 

1-قهوه مناسب دم آوری به روش ترک: این قهوه با روشن ترین رست و ریزترین درجه ی آسیاب (نرم)، بر روی حرارت  تهیه می شود.

ابزار: قهوه جوش های مخصوص (ایبریک، جذوه و …)

پس ما دانه قهوه ای به نام قهوه ترک نداریم (ترک یک روش دم آوری قهوه می باشد) و هر قهوه براساس کشور خواستگاه یا برند شرکت پخش کننده نامگذاری می گردد. 

2- قهوه مناسب دم آوری به روش فرانسه:  با درجه رست ما بین ترک و اسپرسو ( شکلاتی روشن) و آسیاب درشت (زبر) و با عبور از فیلتر تهیه می گردد.

ابزار: فرنچ پرس، دریپر و …

پس ما دانه قهوه ای به نام قهوه فرانسه نداریم (فرانسه یک روش دم آوری قهوه می باشد) و هر قهوه براساس کشور خواستگاه یا برند شرکت پخش کننده نامگذاری می گردد.

3- قهوه مناسب عصاره گیری به روش اسپرسو: تیره ترین رست و آسیاب متوسط (ماسه ای) متعلق به قهوه اسپرسو است که با عبور پرفشار آب از روی قهوه تهیه می شود.

ابزار: دستگاه های الکتریکی اسپرسوساز (خانگی و صنعتی) و موکاپات های خانگی.

پس ما دانه قهوه ای به نام قهوه اسپرسو نداریم (اسپرسو یک روش عصاره گیری قهوه می باشد) و هر قهوه براساس کشور خواستگاه یا برند شرکت پخش کننده نامگذاری می گردد.

 

در طول سالهایی که در زمینه قهوه مشغول به فعالیت بودم بارها و بارها مشتری ها پرسیدند که “بهترین قهوه ای که دارید چیه؟ ” و یا “بهترین قهوه دنیا چیه؟” و من همیشه یک جواب داشتم: 

“بهترین قهوه، قهوه ایه که شما از نوشیدنش بیشترین لذت رو ببرید”

 

امیر آل علی

اسفند 96

 

لطفا دیدگاهتان را زیر پست به اشتراک بگذارید تا ما و بقیه خوانندگان بهره مند شویم

کپی برداری با ذکر منبع و نویسنده بلامانع می باشد

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهی در مورد “دانستنی های پایه درباره قهوه

  1. وحید گفت:

    دم شما گرم

    1. کافی کوک گفت:

      🙂

    2. کافی کوک گفت:

      قربان شما

  2. وحید گفت:

    سلام و وقت بخیر
    کافئین قهوه در کدام یک از انواع رست بیشتره؟

    1. کافی کوک گفت:

      روز خوش
      میزان کافئین به عوامل مختلفی بستگی داره.
      به زودی مقاله ای در این خصوص تدوین و در سایت قرار خواهد گرفت.

  3. فریبا بلارک گفت:

    مطالب درمورد انواع نژاد قهوه و روشهای عمل اوری قهوه بسیار کامل بودند
    درجواب دوستی که درمورد میزان کافئین قهوه پس از رست کردن دانه های ان پرسید باید بگم تاجایی که من اطلاع دارم درجه رست کردن تغییری درمیزان کافئین ایجاد نمیکند فقط در عطر وطعم قهوه اثرگزار است

  4. علی رضا الماسی گفت:

    خیلی عالی و یاده توضیح دادید
    ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *